Jubileum voor Beugelclub met fietstocht

De Beugelclub in Stramproy bestaat dit jaar precies 50 jaar. Dat zal feestelijk herdacht worden.
De beugelsport is wellicht een van de oudste sporten die er bestaat. Je hebt er immers géén moeilijk veld of materialen voor nodig. Reeds in de Middeleeuwen werd met een bol op een vlakke ondergrond, door een beugel gespeeld. De eerste berichten zijn zelf van 1390, toen de adel zich hier mee vermaakte. Inmiddels is de beugelsport vooral in Brabant en Limburg in competitieverband bekend. Maar ook enkele Duitse en Belgische verenigingen doen mee aan de competitie. In Stramproy waren voorheen diverse beugelbanen, bij boerderijen thuis. Vaak had een lokale kroeg ook een beugelbaan, waar gasten zich konden amuseren. Zo was Ties de Wever ooit een berucht beugelaar.

Vanaf 1971 is er een officiële vereniging in Stramproy, die meedoet aan de landelijke competitie. De vereniging heeft 4 competitieteams, waarvan het eerste team op het een na hoogste niveau speelt. In 2017 heeft de beugelclub met eigen middelen en mankracht een mooie nieuwe beugelbaan gebouwd, op De Steinakker in Stramproy.

Om het jubileum te vieren en het beugelen onder de aandacht te brengen van een breder publiek, heeft de feestcommissie iets leuks bedacht. Iedereen die een keer kennis wil maken met het beugelen, kan meedoen. Op zondag 26 september worden namelijk 3 prachtige beugelbanen aangedaan, tijdens een fietstocht. Deze tocht is in totaal 30 km en men kan gratis meedoen. Op elke locatie wordt gebeugeld, en de deelnemers die mee willen doen voor enkele prachtige prijzen gaan “ringbeugelen”. Op elke baan neemt men dan 10 doelpogingen vanuit de “goot”, dus 30 in totaal. Er is een mooie prijs voor zowel beugelaars, als niet beugelaars. Bij een gelijke stand zal het nevenprogramma, met windbuksschieten, spijkeren en darten de doorslag geven. De deelnemende beugelbanen zijn : Stramproy, Ell en de privébaan aan de Kettingdijk in Altweerterheide. Omdat het ook nog feest is, zal voor koffie, vlaai en wat lekkers gezorgd worden. Met dank aan het Roojer Dorpsfonds en de Dorpsraad kan dit programma kosteloos worden aangeboden.

Als u denkt : dat wil ik wel (weer) eens proberen, twijfel dan niet langer, en zet zondag 26 september op de kalender. Een mooie fietstocht door het buitengebied, een beetje beugelen, en wat gezelligheid. De start kan vanaf 11 uur, vanaf elke beugelbaan. Om 17 uur is de afsluiting en de prijsuitreiking in de beugelbaan in Stramproy. Vanwege de catering, vragen we de deelnemers om zich vooraf op te geven via admbeugelclubstramproy@gmail.com of 06 – 150 359 70. Bij de inschrijving krijgt u dan alle informatie om goed te starten en een mooie dag te beleven.