Samen voor een betere toekomst

Hoewel de Coronacrisis veel narigheid met zich mee heeft gebracht, hebben we met zijn allen ook veel mooie dingen kunnen bewonderen. Berentochten, livemuziek bij het bejaardentehuis, online challenges, maar ook massale waardering voor de mensen in de zorg en met andere essentiële beroepen. Met ons gevoel van saamhorigheid lijkt het dus wel goed te zitten!

Nu we stukje bij beetje weer wat meer vrijheden krijgen en ook weer buiten mogen sporten, blijkt ook maar weer hoe essentieel het verenigingsleven is voor onze samenleving. Verenigingen bieden ons de mogelijkheid om actief bezig te zijn en sociale contacten te onderhouden, het liefst zo toegankelijk mogelijk. Maar door deze crisis staan ook verenigingen voor een grote uitdaging om dit zo te houden, want opbrengsten dreigen te dalen terwijl de kosten dit niet doen.

Zo essentieel als het verenigingsleven is voor onze samenleving, zo essentieel zijn vrijwilligers voor het verenigingsleven. De mensen die het sportpark onderhouden, training geven, wedstrijden fluiten, commissiewerk verrichten en de vereniging besturen zorgen er uiteindelijk voor dat een vereniging als Brevendia kan blijven bestaan. Het vinden van commissieleden en bestuursleden is echter al jaren een grote uitdaging binnen het Stramproyer verenigingsleven en dit werd ook onderstreept tijdens de werksessies van ‘Rooj Laeftj’ in 2018 & 2019. Juist in onzekere tijden als deze is er een sterke behoefte naar mensen met frisse ideeën die mee kunnen helpen om een vereniging richting te geven.

De tijd die in een vrijwilligersrol gaat zitten moet niet onderschat, maar ook zeer zeker niet overschat worden. Als je het mij vraagt ligt de sleutel in het vormen van commissies: vele handen maken licht werk. In de afgelopen 3 jaar hebben we bijvoorbeeld 4 activiteitencommissies opgezet binnen Brevendia en hier zijn al verschillende mooie activiteiten door georganiseerd, met als persoonlijk hoogtepunt het Zomertoernooi van 2019. Dit is voor mij het voorbeeld van hoe we leden de mogelijkheid geven om hun ideeën om te zetten in iets concreets voor de vereniging en de Roojer samenleving.

Als Brevendia streven wij ernaar om over iets meer dan 2 jaar ons 100-jarig jubileum te vieren en dit willen wij bereiken op een manier hoe we de afgelopen 98 jaar ook gedaan hebben: zo toegankelijk mogelijk. Echter komt dit steeds meer onder druk te staan en dat is zorgelijk. Bepaalde functies (met name Financiële zaken) moeten op de korte termijn worden ingevuld door nieuwe commissies of bestuursleden, anders zullen deze uitbesteed worden naar professionele instanties. Dit zal op zijn beurt financiële gevolgen hebben en dit is iets dat wij het liefst willen voorkomen.

Laten we er samen voor zorgen dat we dit gevoel voor saamhorigheid omzetten in iets positiefs voor onze verenigingen. Alleen zo zorgen we ervoor dat we het verenigingsleven laagdrempelig kunnen houden voor iedereen en dat verenigingen als Brevendia hun jubilea groots & gruuëts kunnen vieren samen met de Roojer samenleving!

Interesse om iets voor Brevendia te betekenen? Bespreek het eens met je teamgenoten of vrienden, en wellicht kunnen jullie samen vorm geven aan een van onze diverse vacatures. Je kunt mij uiteraard ook een WhatsApp bericht of e-mail sturen zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Alvast bedankt!

Lars van Lier
Namens het Bestuur van Brevendia