Sobere 4 Mei herdenking

Kransen en bloemstukken

Elk jaar herdenken we alle slachtoffers van oorlogen en conflicten in de wereld. Ook in 2020 wordt deze herdenking georganiseerd, ondanks de corona-crisis. Er is een aangepast programma, waarin we in Stramproy de landelijke en gemeentelijke richtlijnen volgen. Daarbij zijn alle maatregelen er op gericht om groepsvorming te voorkomen. De herdenking is daarom verspreid over de hele dag. Om 08.00 uur werd een krans gelegd namens de Roojer gemeenschap bij het herdenkingsmonument, door de voorzitter van de Dorpsraad Frans Henderikx. Dat was een vreemde gewaarwording, omdat de laatste jaren heel veel mensen deze gebeurtenis bijwoonden. Nu waren we er echter met in totaal 4 mensen. Een beetje onwerkelijk. Gedurende de dag werden er door inwoners het monument bezocht en werden er ook bloemen gelegd. Om 19.45 was er korte plechtigheid, zonder publiek. Wethouder Tessa Geelen legde een krans namens de gemeente Weert, Hendrik Stals namens de oudstrijders. Ook werd er een bloemstuk gelegd worden namens de schoolkinderen. Door Frans Peeters werd de taptoe geblazen worden, samen met nog een aantal muzikanten van huis uit. Precies om 20.00 uur volgde 2 minuten stilte, dit jaar klonk die nog oorverdovender dan gebruikelijk. Ter afsluiting werd het Wilhelmus gespeeld. Dat gebeurde ook vanaf meerdere plaatsen in het dorp, door muzikanten van de fanfare St. Willibrordus. De geplande live-blog van deze activiteiten ging niet door. We maken plaats voor de officiële live verslaglegging van de nationale kranslegging op de Dam, door koning Willem Alexander. De organisatie vond dat beter passen bij deze uitzonderlijke situatie, waarbij de koning ook een toespraak hield. Ondanks alle beperkingen werd het toch een waardige en indrukwekkende gebeurtenis. Dank aan allen die dat mogelijk gemaakt hebben.

Wethouder Tessa Geelen, trompettist Frans Peeters en ceremoniemeester Hendrik Stals