Natuurliefhebbers gezocht voor a.s. zondagmorgen

Aanstaande zondag is er weer een natuurwerkdag op de Buuëtjeshei en de Sjeetbaan.. Er is een redelijke kans op goed weer. Lekker buiten werken in de natuur. Om 10:00 verzamelen bij de Zevensprong.

Michela van Kampen: “We zijn 5 jaar geleden in het buitengebied van Stramproy gaan wonen vanwege de mooie groene omgeving. Op ongeveer 1 km afstand van ons huis bevindt zich bijvoorbeeld de Stramproyer heide, ook wel Buuëtjeshei genoemd omdat de koppen van de stuifheuvels bij nevelig weer boven de mistdeken uitstaken en net bootjes leken.
Eind augustus staat het prachtig in bloei zoals we gewend zijn van heide. Maar er lopen geen schapen rond dus als we dit stukje mooie heide willen behouden is regelmatig menselijke arbeid nodig.
Er bleek reeds een jaarlijkse natuurwerkdag te zijn op de Buuëtjeshei dankzij Hilde van Dael en Frans Smit. Daar sloten we met plezier bij aan. Sterker nog, na overleg met de boswachter besloten we twee jaar geleden om elke 4 weken aan de slag te gaan. En nu er structureel onderhoud is, beginnen we echt resultaat te zien! Talloze dennetjes en vuilbomen zijn verwijderd. En ondanks de extreme droogte van vorige zomer zien we nieuwe heide opkomen en ruimte ontstaan voor zeldzame korstmossen.”

En het is heerlijk werk! Serene stilte, meestal prachtig weer, gezang van vogels, mooie gesprekken en lekker fysiek bezig zijn in een prachtige omgeving Persoonlijk vind ik het ook heel leuk om nieuwe ditjes en datjes over de natuur te leren van Frans Smit. Ooit wel eens bekertjesmos van dichtbij gezien? Prachtig!
Ode aan Frans Smit overigens! Hij is er altijd bij en dan te bedenken dat hij ELKE zaterdag ook aan de slag is op de Tungelerwallen!

Helaas valt het niet mee om vrijwilligers op de been te krijgen. Zouden mensen wel weten hoe mooi en hoe leuk het is? En hoe waardevol dit werk is? Ik denk dat we allemaal wel het nieuws meekrijgen dat onze natuur er helemaal niet goed voor staat.

Hierbij dus een oproep aan mensen om het groene hart te laten spreken. Er is voor iedereen wel een passende activiteit, van het uitspitten van bomen en plaggen tot het aanharken van denneappels en kruien van groenafval. We houden altijd even een koffie/theepauze waarbij de mannen die werken op de groene ‘schietbaan’ dan ook gezellig even aansluiten! Enne, je bent echt niet verplicht altijd te komen. Als meer mensen af en toe komen, dan maken we al zoveel meer meters!

Meer info:
Werken op de Buuëtjeshei is elke 4 weken op zondag van 10.00-12.30u, zie activiteitenkalender en facebook.com/buuetjeshei (meer info: Michela van Kampen, tel. 06-50744032, vankampenmichela@gmail.com)
en op de Tungelerwallen elke zaterdag van 09.30u-12.00u (Frans Smit, tel. 0495- 518280, frans.smit@hetnet.nl)