Cultuurhistorische fietstocht op Koningsdag in Rooj

Koningsdag 27 april, Fietstocht door Stramproyer buitengebied,
met achtergrondverhalen bij Kruisen en Kapellen.
Vertrek vanaf het Kerkplein tussen 13:00 en 14:00.

Jong en oud worden uitgenodigd om mee te doen aan de gezellig fietstocht op de verjaardag van koning Willem-Alexander. Veel routes doorkruisen onze fantastische regio, maar kent u het dorp Stramproy wel? Kom genieten van de mooie natuur in Stramproy en snuif meteen een vleugje cultuur en historie op. Wij willen er een gemoedelijk dagtochtje op de fiets van maken. De fietstocht is geschikt voor alle leeftijden. Heeft u ondersteuning nodig, dan is een elektrische fiets de uitkomst. En het lekker wegdutten van de allerkleinsten in het kinderzitje voor op de fiets is de manier om van de lentekriebels te genieten. Heeft u op deze dag onvoldoende proviand voor onderweg meegenomen, dan bieden de horecagelegenheden langs de route uitkomst.

Op Koningsdag krijgt u de unieke gelegenheid om Stramproy op de fiets van dichtbij te leren kennen. De fietstocht is bijna 25 kilometer lang. Het parcours gaat grotendeels over geasfalteerde wegen of paden. Maar ook de onverharde stroken zijn uitstekend berijdbaar. Het motto van de route is ‘de monumentjes in het landschap’ ofwel de kruisen en kapellen langs de wegen. Er zijn maar liefst 43 religieuze monumentjes in de buitenlucht van Stramproy te zien. Dit is een buitengewoon hoog aantal. Achter elk kruis, kapel of beeld gaat een verrassend verhaal schuil. Op Koningsdag, donderdag 27 april 2023, worden op verschillende locaties een bijzonder verhaal vertelt. Maakt het u enthousiast? Dan bieden wij ook de nodige ‘nazorg’. Wij verwijzen u op Koningsdag graag, waar en hoe u ook de verhalen over de andere religieuze monumentjes kunt nalezen.

Deze sportieve en cultuurhistorische uitdaging wordt georganiseerd door het Comité 100 jaar parochiekerk Willibrordus, het Oranje-comité en de stichting Heyerkapel. De route start op donderdag 27 april ’s-middags tussen 13.00 en 14.00 uur op het Kerkplein in Stramproy. U kunt fietsen in groepjes of individueel. Het deelnemen is gratis. De kleurrijke routekaart kost slechts 1 euro. De organisatie verwelkomt u graag op Koningsdag op het Kerkplein in Stramproy.