Deel 1 : verslag Reis naar Oekraïense grens met hulpgoederen

Reisverslag hulpkonvooi Oekraïne (deel 1):

Na een uiterst succesvolle inzamelingsactie, waar vanuit alle windstreken goederen zoals eten en drinken, snoep en speelgoed, kleren, slaapspullen en medicijnen naar Kelpen-Oler werden gebracht vertrokken we zondagochtend vol goede moed vanuit Van Heur Transport.

Met 4 vrachtwagens tot aan de nok toe gevuld en onder het toeziend oog van familie, vrienden, kennissen, vrijwilligers en een handjevol passerende wielrenners werden de eerste filmpjes al opgenomen en waren er her en der al enige emoties zichtbaar.

Wellicht door de lading van onze missie alsmede door de oorverdovende vrachtwagen claxons en zwaailampen die op zo’n moment natuurlijk niet mogen ontbreken.

Met Leon en Agnieszka Klaessen voorop voorliep de eerste dagrit met als doel de Poolse grens bereiken zonder bijzonderheden.

Buiten de vele duimpjes omhoog en toeterende voorbijgangers en/of tegenliggers dan, welke op zo’n moment ons allen de bevestiging gaven de juiste keuze te hebben gemaakt.

Een keuze die we overigens alleen hebben kunnen maken door de medewerking van een aantal sponsoren en donateurs voor o.a. het ter beschikking stellen van materialen, brandstof en Toll en welke we via een ander medium nog van harte gaan bedanken!

Buiten de noodzakelijke rijtijden stops waaraan je je tegenwoordig als chauffeur moet houden, werd er verder niet gestopt.

Mede gezien ons gezamenlijke doel….. zo spoedig mogelijk de hulpgoederen afleveren daar waar de mensen deze zo hard nodig hebben!

In Venlo passeerde we de eerste grensovergang met Duitsland.

Even stoppen om de landcode op de tachograaf aan te passen en vlug weer door. Daar waar vrijwel alle vrachtwagens op zondag een rijverbod hebben, werden wij vanuit de humanitaire status van de rit vrijgesteld van dit verbod en vlogen de km asfalt onder ons vandaan. Rond de klok van 18:30 uur waren we vanuit de eerder genoemde rijtijden verplicht om in chauffeurstaal gesproken… de drie kwartier te maken!

Bij een vooraf gekozen eettentje in Duitsland werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om met een Jäger-Schnitzel (ohne Kugeln) mit Pommes und Salat de inwendige mens te versterken.

De gebruikelijke bijbehorende halve liter bier werd verstandig achterwegen gelaten want er moest immers nog gereden worden.

Even was er tijd om uit te buiken en van de sanitaire voorzieningen gebruik te maken maar al gauw miste de doorgewinterde chauffeurs hun ronkende dieselmotor en werden de vrachtwagen met een ietwat volle buik beklommen voor het laatste gedeelte van de eerste dagrit.

Na het passeren van de tweede landsgrens met Polen (vergaetj de landjcode neet hé) werd er bij de eerstvolgende Truckstop gestopt om na het tanken van de vrachtwagens op zoek te gaan naar een gepast plekje om de nacht door te brengen. Met de Tip…. Neet naeve ein keuler want dan deuse gein ouch toew!

Nadat iedereen zijn plekje gevonden had werd er gezamenlijk, buiten de geheelonthouders nog een welverdiende Poolse Piwo gedronken en was dag 1 een feit. En niet onbelangrijk…. Met +/- 800 km op de teller ons eerste doel bereikt! Welterusten, sloap lekker en tot murruge.

En voor de lezers… tot volgende week. Wordt vervolgd!

Groeten, Pieter en Richard