Eerste repetitie van buitentoneel “Euver de Grens”

Repetities Buitentoneel zijn gestart.

Op donderdag 2 september 2021 is de allereerste repetitie gestart van de het grote buitentoneel “Euver de Grens”.

Alhoewel de première van dit spektakel pas op 14 september 2022 zal plaatsvinden, bij de Broekmolen in Stramproy, wordt er nu al gestart met de repetities. Het is natuurlijk niet niets, om met amateurtoneelspelers, 10 voorstellingen te maken voor meer dan 4000 toeschouwers. Daarom pakt de organisatie het groots aan, en volgen er zo’n 50 repetities het komende jaar.  Onder leiding van regisseur Johan Korten (van de Braobenjer) wordt een stuk gespeeld dat geschreven is door Frits Criens. Johan en Frits vormen al jaren een zeer succesvol duo, voor grote buitentoneelstukken. De laatste twee waren “de Graaf van Horne (in Horn) en Vossen van de Spik (Haelen). Nu hebben ze elkaar weer gevonden in een stuk dat zich zo’n 100 jaar geleden afspeelt. Rondom een watermolen, de Broekmolen, komt veel volk samen. Er is er immers een graanmolen, voor de boeren. Maar Miet heeft er ook een winkeltje, en er is natuurlijk ook een café voor de dorstige passanten. Omdat de molen pal op de grens staat tussen België en Nederland, midden in de natuur, is dit ook een ideaal plekje voor stropers en smokkelaars. Daar moeten de Belgische en Hollandse douaniers dan weer op passen. Vaak knappe, protestantse Hollandse jongens, waar de katholieke Limburgse meisjes wel een oogje voor hebben. Maar in de winkel en het café is ook veel tijd voor roddel en achterklap. De grens is vaak ook een doel voor vluchtelingen, net als in deze tijd. Schrijnende situaties, die zeer herkenbaar zijn. Door deze mix van emoties, moeten de spelers vol aan de bak om alles goed op de planken te krijgen. En daar is nu het begin mee gemaakt. Meer dan 40 spelers waren bij de aftrap. Voorzitter Jan Scheres sprak iedereen bemoedigend toe, waarna enthousiast aan de eerste scene werd gewerkt. Na afloop werd nog wat nagepraat, wat de komende weken en maanden zeker nog vaak zal gebeuren.

Via Rooj.nu zullen we regelmatig wat berichten met foto’s blijven verspreiden over de voortgang van het hele gebeuren.

 

Het bestuur van Stichting Buitentoneel Stramproy